Menu Close

Συχνές ερωτήσεις

1. Τι είναι η Στεφανιαία Νόσος;


Η στεφανιαία νόσος είναι μια χρόνια κατάσταση που οδηγεί σε στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου: το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση τον παράγοντα της κληρονομικότητας, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εξέλιξης της.

Η Στεφανιαία Νόσος εκδηλώνεται ως αιφνίδιος θάνατος (συχνά σαν πρώτη εκδήλωση), στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια (σπάνια σαν πρώτη εκδήλωση).

2. Πώς θα αντιληφθείτε ότι παθαίνετε έμφραγμα;


Το θέμα δεν είναι να κάνετε αυτοδιάγνωση, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τη στιγμή που θα νιώσετε κάτι περίεργο να συμβαίνει να καλέσετε άμεσα τις πρώτες βοήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, τότε αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

  • Δυσφορία στο στήθος: η δυσφορία στην περιοχή της καρδιάς, μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή να φύγει και να επιστρέψει. Η δυσφορία γίνεται από τους περισσότερους αντιληπτή σαν πόνος ή ασφυκτική πίεση
  • Πόνοι στο ένα ή και στα δυο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι είναι ανησυχητικές ενδείξεις εμφράγματος
  • Δύσπνοια
  • Ασυνήθιστες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως είναι ο ξαφνικός κρύος ιδρώτας, η ναυτία, η ζαλάδα, ο έμετος και η έντονη κούραση

3. Τι είναι η Κολπική Μαρμαρυγή;


Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο συχνές καρδιακές αρρυθμίες (π.χ. μόνον στις ΗΠΑ οι πάσχοντες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια). Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά χτυπάει γρήγορα και ακανόνιστα. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει «φτερουγίσματα», χρόνια κόπωση, αίσθημα δύσπνοιας, θωρακικό πόνο, ζάλη, ακόμη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά άτομα. Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνει φάρμακα που βοηθούν στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού ή στη μείωση της συχνότητας της καρδιάς και αντιπηκτικά φάρμακα που κάνουν το αίμα πιο λεπτόρρευστο και βοηθούν στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων.

4. Τι είναι το HOLTER Ρυθμού;


Το Holter ρυθμού είναι ένας φορητός ηλεκτροκαρδιογράφος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενός περιπατητικού ασθενούς για 24 ώρες. Αυτή η εξέταση κρίνεται συνήθως απαραίτητη, όταν ο γιατρός σας υποψιάζεται αρρυθμία, συχνά βασιζόμενος στα συμπτώματα που εσείς του αναφέρετε, όπως π.χ. ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ή γρήγορα ή ότι νιώθετε «φτερουγίσματα».

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου. Καλώδια από τη συσκευή εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα του, και μετά εκείνος καλείται να ακολουθήσει κανονικά το συνηθισμένο καθημερινό του πρόγραμμα. Επίσης, θα χρειαστεί να κρατάει ένα μικρό ημερολόγιο ώστε να μπορεί ο γιατρός να συσχετίσει τα αποτελέσματα της καταγραφής με τα αναφερόμενα από τον ίδιο τον εξεταζόμενο συμπτώματα.

5. Τι είναι ο τεχνητός καρδιακός βηματοδότης;


Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή που αντικαθιστά το φυσικό βηματοδότη της καρδιάς στέλνοντάς της ηλεκτρικούς παλμούς και επιτρέποντάς της να έχει έναν κανονικό ρυθμό. Το σύστημα του βηματοδότη αποτελείται από τη γεννήτρια, που παράγει τα ερεθίσματα, και τα ηλεκτρόδια, που τα μεταβιβάζουν στην καρδιά, ενώ παράλληλα μεταφέρουν σήματα από την καρδιά στο βηματοδότη. Με βάση τα σήματα αυτά, αν η συχνότητα των φυσικών παλμών της καρδιάς πέσει κάτω από το όριο, η γεννήτρια στέλνει ερεθίσματα για να την αναγκάσει να συσπαστεί, ενώ αν η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από τη συχνότητα των ερεθισμάτων που εκπέμπει ο βηματοδότης, αναστέλλει την παραγωγή τους.

6. Ποια σημάδια θα σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο;


1. Πόνος στο στήθος
2. Αίσθημα παλμών
3. Εύκολη Κόπωση
4. Επίμονη δύσπνοια
5. Ζάλη
6. Ναυτία και απώλεια όρεξης
7. Κυάνωση
8. Εφίδρωση
9. Οιδήματα
10. Φυσήματα

Εάν εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευθείτε άμεσα τον καρδιολόγο σας.